Ga direct naar


Ogenblik 29

Ogenblik 29

janna32zondag 06 juni 2010 20:34

Er lopen vier mannen door de Ruterpolder. Ze wandelen over het nieuwe schelpenpad dat vorig jaar is aangelegd en sinds 1 juni in gebruik is. De officiële opening moet nog plaatsvinden.

Tot 1 juni hadden de vogels rust nodig om te broeden. Die periode is nu voorbij. Er zijn al veel jonge vogels, dus laat de natuurgenieters maar komen.

De mannen lopen rustig verder, ze zijn netjes gekleed, de ene heeft een mapje onder zijn arm , een andere een fototoestel. Op een gegeven moment blijven ze staan. In een kringetje staan ze te praten. Waar zouden ze het over hebben?

Het is een volle juni maand met veel activiteiten. Zouden ze het daar over hebben? Te denken valt aan de verkiezingen, het W.K. voetbal, Oerol, of zouden ze het hebben over de gemeentelijke herindeling of over het prachtige landschap met die mooie Fries Roodbonte koeien erin.

Misschien hebben ze het over de boer, die met zijn trekker heerlijk geurend gras bij elkaar wierst, zodat het straks in grote balen geperst kan worden en dan als smakelijk wintervoer op het erf aan de klamp wordt gezet.

Of zouden ze het over 19 juni hebben? Ja, dat zal het zijn!  Ze zijn vast bezig iets leuks te bedenken voor mij. Op 19 juni ben ik jarig. In 1996 aanschouwde ik het levenslicht. Ik word dus 14 jaar.

Voor menselijke begrippen zou ik nu gaan puberen. Maar zo is het met ons koeien niet. Als je 14 jaar wordt dan ben je echt wel een oude wijze koe. Niet dat ik nou om veel belangstelling zit te springen, maar heel diep in mijn ziel is toch wel vraag naar een beetje aandacht op die dag. Of het er van komt?  Ik weet het niet met die drukke juni maand. De mensen moeten stemmen, gaan naar het voetballen kijken, moeten naar Oerol en moeten van alles en nog wat. Dus ik weet niet of ik die dag wel verwend word.

Maar ja, verwennen hoeft ook niet, want ik word alle dagen al verwend met het leven hier in de polder. Alhoewel, het was afgelopen week nog wel even schrikken, want de zoon van Matsje lag plotseling in het land met een heel dikke buik. Gasophoping in de pens! Nou dat is niet best.

De dierenarts moest eraan te pas komen om hem te redden. Een buisje door de huid van het kalf in de pens, zodat het gas kon ontsnappen. Daar is hij behoorlijk van opgeknapt. Hij huppelt nu weer vrolijk met de andere kalveren door de wei.

De vier mannen wandelen terug. Soms blijven ze nog even staan. Kijken nog eens achterom. Wijzen met hun handen in een bepaalde richting om daarna hun weg weer te vervolgen. Zouden het mensen van de overheid zijn? Zou ik misschien 19 juni een lintje krijgen?

De mensen gaan 9 juni stemmen.

De voetballers gaan 14 juni voetballen.

De Oerolgangers pakken hun koffers.

Ik vraag de vogels om 19 juni voor mij te gaan zingen.

Mooie zomermaand toegewenst!

 

Dikke tuut,

Janna

 

« Terug

Snelkoppelingen