Ga direct naar


Ogenblik 27

Ogenblik 27

janna32donderdag 22 april 2010 23:10

Meestal voel je de dingen aankomen. Het gevoel is een belangrijke graadmeter voor het wel en wee in je leven. Wij koeien doen bijna alle dingen op gevoel. De mens heeft een keuze: of dingen verstandelijk beredeneren of zaken gevoelsmatig laten geschieden. Wij koeien zijn wat dat betreft gelukkiger, omdat wij niet de zware last van het verstand mee hoeven te torsen. Edoch, terug naar mijn gevoel. Vorige week zijn de jongens geweest, die onze nagels knippen en dat is dan al één van de voortekenen dat de stalperiode waarschijnlijk gauw beëindigd gaat worden.

Nog wat van die beelden. Ik zie mijn mensen buiten in de Ruterpolder dan met hekken sjouwen, schrikdraad en paaltjes om percelen plaatsen. Die draden moeten de jonge dieren beschermen tegen een frisse duik in het water. De polder met zijn groene landerijen ligt er prachtig bij. Het water kabbelt vriendelijk door de slootjes, waar de eerste kikkers weer van zich laten horen.

In de stal wordt het zo langzamerhand ook al behoorlijk vol. Er worden nog steeds kalfjes geboren. Ook het strobed hoogt zich behoorlijk op. Een heel pakket aan stro en etensresten vult de pot van onze potstal.

Vrijdagmiddag kwam er meer beweging in de stal. Hekken werden geopend en mijn mensen maakten een keuze welke dieren het eerst naar buiten mogen. Tien jonge dames zijn de uitverkorenen, maar, de jonge dieren hebben begeleiding nodig. De beide boeren keken elkaar aan en zeiden: "zullen we Janna vragen om dit tiental onder haar hoede te nemen?"  Nou dat klonk me als muziek in de oren. Alhoewel op mijn leeftijd valt het nog niet mee om zo’n groep tieners te begeleiden. Geestelijk oftewel zielkundig heb ik genoeg overwicht, maar fysiek kan ik het letterlijk niet meer bijbenen.

De loop zat er behoorlijk in bij de dames over de nieuwe asfaltweg naar één van de groenen percelen. Op korte afstand volgde ik in gepaste draf. Het zag er prachtig uit in de polder. De struiken langs de Wymerts, die langzaam van kleur verschieten. Vogels, hazen en reeën druk in de weer, genietend van de voorjaarszon. Nieuwe hekwerken langs wegen en paden, sieren de polder tot een prachtig geheel.

In Warga staat een mooi standbeeld van Afke’s Tiental. Een mooi bronzen beeld van mij met mijn tien tieners zou nog meer charme kunnen geven aan de polder. Een mooi beeld van Janna’s tiental.

Nederland en Friesland vieren deze periode 65 jaar bevrijding. Wij zijn bevrijd uit onze mooie potstal en kunnen weer een half jaar genieten van vrijheid in de Ruterpolder. En nu maar hopen dat mijn vriendinnen met kinderen gauw volgen.

Tot de volgende keer.  Dikke tuut,

Janna

 

« Terug

Snelkoppelingen