Ga direct naar


Ogenblik 7

Ogenblik 7

7858_KOP(Koe).jpgdonderdag 27 november 2008 14:45

Vlak na de hectische nacht, waarin Ruters Luc vertrok, stonden de jongens uit St. Nicolaasga voor de staldeur met hun rammelkarren. Nou zult u denken, ‘rammelkarren’, wat bedoel je daar nou weer mee. Pedicuresalons op wielen is een luxere aanduiding. Daar moeten we stuk voor stuk doorheen en dat is geen pretje.  Wij Fries Roodbonten staan stevig met 4 poten op de grond. Er moet dus heel wat gebeuren om ons een pootje te lichten. Maar met veel menselijke en technische inspanning lukt het toch altijd weer. Op zich is het ook weer niet zo erg, want je knapt er wel van op hoor. Laatst hoorde ik Stef over de tandarts praten. Een tandartsbezoek is volgens mij wel vergelijkbaar met de klauwverzorging. Het is niet leuk, maar je loopt weer als een kievit naderhand. Gelukkig hebben wij geen tandarts nodig. Door al dat gezonde biologische voer hebben wij een prima kiezenpartij. Het nagelknippen is goed verlopen. Alleen Arendje krukt nu een beetje. Ze had last van één klauw en daar heeft Theo een blokje onder geplakt. Een soort koeienkruk. En Matsje moet hoognodig aan ’t Sonja-Bakkeren’, want ze past bijna niet meer in de bekapbox.

Naast het nagelknippen worden wij zelf ook geknipt.  Ja, het lijkt hier wel een beauty-farm.  Het veescheren is best leuk. We krijgen wat brok aan het voerhek en het voelt heerlijk als de tondeuse over je rug glijdt. Wel wat kietelig als ze in de buurt van je oren komen hoor. De nek mag van mij best wel wat langer blijven. De jonge dieren uit onze familie moeten eerst nog wel wat wennen aan het scheren. Stilstaan is er niet bij. 

Het mooie van onze potstal is het uitzicht. Laatst stond ik met Henske aan het voerhek te kletsen. Plotseling zagen we een gigantisch grote, brommende vlieg boven de Ruterpolder. Wel wat beangstigend hoor. Reeen vind ik normaal in de polder, misschien vind je er straks ook nog wel edelherten! Maar zo'n grote bromvlieg....! Henske legde me uit, dat het hier ging om een helikopter.  Mensen van het Waterschap kijken vanuit de lucht of alle sloten wel goed schoon gemaakt zijn. Nou, dat is hier prima in orde.

Zaterdagmiddag, zo rond een uur of 2 kwam de 'Johanna Jacoba' voorbij de boerderij gevaren. Dit voormalige stoomschip vervoerde van 1929 tot 1960 passagiers van IJlst naar Sneek en v.v. Er waren vreemde gasten aan boord. Daarover vertel ik u de volgende keer meer.

groeten van Janna!

 

 

« Terug

Snelkoppelingen