Ga direct naar


Ogenblik 2

Ogenblik 2

7858_KOP(Koe).jpgwoensdag 02 april 2008 12:17

Het doek van onze stal zit dicht. Buiten is het koud en guur en het is geregeld wit. Meer iets voor de Kerst. Maar afin, wij zitten hier lekker warm en droog.

Het doek van onze stal, het zogenaamde stalgordijn, is elektronisch te bedienen. Meestal is het half open of half dicht. Dat is maar net hoe je het bekijkt. De pony’s hebben ook een doek dat naar beneden kan. Oh, dat zal ik even uitleggen. We hebben gezelschap van drie pony’s in ons multifunctionele gebouw. We hebben weinig last van ze. Ze maken wel eens een vreemd geluid, maar dat is dan ook alles. Weet je hoe ze heten? De oudste is Arie van 28. Dan komt Brúsi van 13 en dan heb je er nog één. Die huurt hier een kamer, maar ik weet niet hoe hij heet. Als wij schoon stro in onze bedden krijgen gaat er een gordijn voor de paardenboxen. Dat ‘bed verschonen’ gebeurt met een grote rode machine, die boven ons in de stal hangt. Die machine maakt een boel kabaal en daar moest ik eerst wel erg aan wennen. Nu hoort het er gewoon bij. Eén of twee keer per dag ‘regent’ het stro. Wel een beetje stoffig hoor. Voor ons geen probleem, maar voor de pony’s wel. Vandaar dat gordijn voor de paardenboxen.

Zo, eerst genoeg over het doek. Want het doek is nog lang niet gevallen voor ons als Friese Roodbonten. Vorige week zijn we zelfs op de foto gekomen. Wij zijn dus fotomodellen! Mirjam is geweest met camera, statief en een aantal verschillende lenzen. Ze klom via de ladder op de strohakselaar. Zo kon ze ons mooi van boven vastleggen.

Ken je Doutzen Kroes? Zij is fotomodel en ambassadeur van de Friese taal. En wij zijn ook fotomodellen én ambassadeurs van de Friese cultuurhistorie.

Volgens mij is Foppe de Haan ook ambassadeur van de Friese taal. Maar ja, hij is geen fotomodel. Weet je wat me leuk lijkt. Ik zie het al helemaal voor me. Een foto van mij met Doutzen en Foppe. Ik in het midden en zij ieder aan een kant met een arm om me heen. Als deze foto in alle grote dagbladen komt zijn we plotsklaps wereldberoemd.

Zo, nu wil ik eerst even rustig leggen. Al mijn vriendinnen liggen al te herkauwen. Bij Henske is nog wel een plekje vrij. Oh, wat liggen ze allemaal te zuchten en te steunen. Allemaal hoogdrachtige dames. Ik voel ook al iets rommelen. Gelukkig ben ik al verhuisd naar de kraamkamer. Als er niemand in de stal is grijp ik mijn kans. Geen pottenkijkers! Ik red me wel zonder hulp. Heb al zoveel kinders op de wereld gezet.

Zo, dat is weer gepiept. Dat heb ik weer goed gedaan al zeg ik het zelf. Een pracht van een zoon. Hij is ongeveer 35 kg en 80 cm lang en heet Ruters Floor. Bij ons koeien komt eerst de achternaam en dan de voornaam. Tijd voor Floor’s eerste borstvoeding.

De groeten en een dikke zoen van

Janna

« Terug

Snelkoppelingen